Elf Nederlandse universiteiten in top 200 van Times

Volgens het Britse dagblad The Times horen elf Nederlandse universiteiten bij de tweehonderd beste ter wereld. Vier staan er in de top 100, één meer dan vorig jaar. Harvard University voert de ranglijst zoals gebruikelijk aan.

Collegebanken Er hebben flinke verschuivingen plaatsgevonden in de lijst. Het meest opmerkelijk is de vrije val van de TU Eindhoven, vorig jaar nog de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit op plaats 67. In de nieuwe ranking eindigt ze op positie 130. Ze wisselt stuivertje met de TU-Delft, die vorig jaar terugzakte naar de 86ste plaats, maar nu naar 63 stijgt.

Alleen de Universiteit van Amsterdam doet het dit jaar beter met een opmars van positie 69 naar 48. Leiden (van 90 naar 84) en Utrecht (van 95 naar 89) zijn de beide andere Nederlandse universiteiten in de top 100.

Opvallendste stijger in de lijst is de Universiteit Maastricht (van 172 naar 111). De Erasmus Universiteit moest flink inleveren (van 92 naar 163), net als Wageningen, Twente en Nijmegen. Nieuwkomer in de top 200 is Groningen.

In het top 100-landenklassement is Nederland van de derde plaats verdrongen door Australië en Canada. Het deelt nu de vijfde plaats met Japan. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben respectievelijk 36 en 19 universiteiten in de top 100. Stijf bovenaan staat, zoals gebruikelijk, de Amerikaanse Harvard University. Cambridge, Oxford en Yale University delen de tweede plaats.

De lijst is het resultaat van een wereldwijde enquête onder 5100 wetenschappers. Zij moesten voor hun vakgebied de beste dertig universiteiten noemen. Verder keek The Times naar de oordelen van bijna 1500 werkgevers over afgestudeerden, staf-studentratio’s aan de faculteiten, de hoeveelheid buitenlandse studenten en het aantal befaamde onderzoekers.

De hier en daar forse verschuivingen in de lijst hebben deels te maken met het feit dat de onderzoekers de criteria hebben aangescherpt. Zo is de database waaruit de citatiescores komen uitgebreid en verfijnd, wat in het voordeel is van de minder bekende universiteiten. Bovendien kunnen de ondervraagde wetenschappers hun eigen instelling niet langer als beste betitelen.

Bron: UBlad
Datum: 12 november 2007